LA RUTA DE L'AIGUA


Ahir vam anar a fer l' excursió per l'entorn de Tona de la Ruta de l'aigua. 

Vam començar a la Font del ferro, on després d'esmorzar i jugar una estoneta l'Imma, una arqueòloga que treballa al Camp de les LLoses ens va parlar de  l'aigua sulforosa que van trobar a Tona fa molts anys, quan un  pagès perforava per a fer un pou. Va trobar una aigua curativa, que va propiciar la  creació  dels Balnearis. Allà la gent hi anava per curar-se malalties respiratòries, refredats, la pell... Aquesta aigua feia força pudor, d'aquí que li diguessin "aigua de la puda". També ens va explicar que abans Tona era mar i  van trobar el fòssil d'un manatí. Ens va portar fotografies antigues  i altre material com els gots, les ampolles on hi posaven l'aigua, ....

Després vam anar  davant del Balneari Codina i vam poder entrar a la terrassa i  ens va explicar més coses, com que molta gent benestant de Barcelona i altres ciutats del voltant venien a estiuejar per gaudir d'aquesta aigua. 

L' Imma ens va acompanyar  pel Passeig de la Suïssa. Allà hi viu la Carme Prat, una mestra d'infantil ja jubilada i que coneixia als nens i nenes de p5. Ens va explicar que ella havia viscut al pis de dalt del Balneari Codina i que la seva mare hi treballava.

Passejant per aquest carrer vam observar alguns dels edificis  Modernistes de l'època.

Pel camí la Imma ens va ensenyar una resta que van descobrir fa anys. Es tractava d'un forn romà en el que hi posaven  llenya a sota i a sobre la pedra hi coïen la ceràmica.

Finalment  vam arribar al parc Roqueta. Allà vam poder gaudir un altre cop de les explicacions de l'Imma  sobre l'antic Balneari Roqueta que dóna nom al parc. Ara ja només en queda al pou d'aigua, que està tancat, però vam poder veure les escales de cargol que portaven fins al fons de tot on brollava l'aigua. Hi havia 100 escales!!! 

Al parc vam dinar i  vam  gaudir de la tarda  jugant, investigant, corrent...

Va estar un  dia  fantàstic !!!!


Mireu les fotos AQUÍ



Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

SORTIDA AL CASTELL DE TONA

FEM D'ARQUEÒLOGUES I ARQUEÒLEGS

VÍDEOS